Soorten producten De oliŽn en vetten die Van Wijk & Olthuis levert, zijn grotendeels natuurproducten. De meest voorkomende soorten zijn sojaolie, palmolie, raapolie/koolzaadolie en zonnebloemolie.

  • Sojaolie is een uit sojazaad gewonnen spijsolie. De sojabonen worden voornamelijk in de Verenigde Staten, ArgentiniŽ, BraziliŽ en China geproduceerd. Ze komen voor in een groot aantal variŽteiten. De sojabonen kunnen tot 25% olie bevatten.
  • Palmolie is een plantaardige olie die gewonnen wordt uit de vruchten van de oliepalm. Het vruchtvlees bevat 30 tot 70% olie. Uit de pit wordt bovendien palmpitolie gewonnen. De oliŽn van de palm worden in tal van producten toegepast, variŽrend van food tot hygiŽne- en cosmeticaproducten. Daarnaast wordt de olie toegepast als grondstof en als brandstof voor de opwekking van groene stroom.
  • De raapzaadolie is een van de belangrijkste plantaardige oliŽn in de wereld. Het is afkomstig van raapzaad of koolzaad. Raapzaad wordt vooral verbouwd in Frankrijk, Duitsland, Polen, Nederland, Groot-BrittanniŽ, Canada, China, Pakistan en India. Het oliegehalte van raapzaad varieert van 36 tot 40%.
  • De pitten van de bekende zonnebloem bevatten tussen de 39 en 49% olie. De geraffineerde zonnebloemolie wordt vooral gebruikt bij de bereiding van voedsel en als basis voor foodproducten. De zonnebloemolie wordt onder meer geproduceerd in Europa, Zuid- en Noord-Amerika en de OekraÔne.